Ogród z drzewami i krzewami liściastymi czy też działka pod lasem to prawdziwy luksus. Ogród jest niezwykłym miejscem.Oddaje nam to co w niego włożymy – piękno za pracę i zaangażowanie w jego urządzenie.
Jesienią co prawda ubywa nam w ogrodzie prac związanych z koszeniem trawnika czy podlewaniem roślin. W ich miejsce pojawiają się inne prace do wykonania:
- zabezpieczenie roślin przed przymrozkami,
- demontaż niektórych akcesoriów i mebli ogrodowych w celu ochrony przez zimową aurą
- usuwaniem z trawnika, tarasu i każdego zakątka ogrodu liści z którymi coś trzeba zrobić.
Co robimy z liśćmi ?
Wiele osób oddaje liście zakładom komunalnym jako bio odpady. Niektórzy tworzą ogniska zadymiając przy okazji powietrze i uprzykrzając w ten sposób życie sąsiadom. Na szczęście jest coraz większa grupa świadomych osób, które potrafią zamienić złoto jesieni w wartościowy kompost.
Jest kilka znanych metod kompostowania: na pryzmach, w skrzyniach otwartych, w kompostownikach drewnianych, metalowych, w czarnych workach. Wszystkie są skuteczne i dają pożądany efekt, czyli ziemię kompostową. Większość z tych metod jednak jest bardzo czasochłonna i w naturalnych warunkach kompostowanie może trwać nawet do 2 lat. Ponadto wymaga to systematycznych prac, takich jak: przerzucanie kompostu z pryzmy na pryzmę czy monitorowanie i zapewnianie stałej wilgotności.
Czym są termo kompostowniki ?
Dla osób które chcą szybko stworzyć dobry kompost z liści skutecznym rozwiązaniem może okazać się kompostowanie w termo kompostownikach.
Termo kompostowniki tworzą zwartą i zamkniętą bryłę po bokach i z góry. Wykonane z tworzywa sztucznego pochodzącego najczęściej z recyklingu. Ciemny kolor. sprawia, że lepiej absorbują promienie słoneczne i nagrzewają kompostowaną masę wewnątrz kompostownika. Termo kompostowniki posiadają otwory w swoich ściankach przez które do wewnątrz dostaje się powietrze. Tlen i azot są niezbędne w procesie tworzenia kompostu i zapobiegające procesom gnilnym.
Kompostowniki z tworzywa sztucznego są odporne na bakterie i grzyby. Wykorzystujemy je w zakresie temperatur od – 30 do +80 C. Są odporne na warunki atmosferyczne, dzięki czemu nie ulega naturalnemu uszkodzeniu jak np. kompostowniki wykonane z drewna. Tworzywo z którego wykonane są kompostowniki posiada dodatkową stabilizację UV, przez co degradacja plastiku pod wpływem promieniowania słonecznego jest znacznie opóźniona, a kompostownik służy nam przez wiele lat.
Kompostowanie w termo kompostownikach jest przyspieszone względem tradycyjnych kompostowników i może wynosić od 2 do 4 miesięcy.
W termo kompostowniku możemy kompostować w ciągu roku wielokrotnie różnego rodzaju bioodpady:
- liście
- trawę i chwasty
- obierki z warzyw i owoców
Przygotowanie liści do kompostowania.
Pozbywając się liści z ogrodu najchętniej wszystkie wpakowali byśmy do kompostownika. Należy jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy które mogą utrudnić lub ułatwić stworzenie dobrego kompostu:
- Jeżeli to możliwe to starajmy się nie kompostować liści na których widoczne są choroby liści oraz szkodniki żywiące się nimi. Chociaż w przypadku termo kompostowania istnieje duża szansa że zostaną one zabite o czym napiszę w dalszej części artykułu.
- Nie wkładajmy pomiędzy liście patyków, gałązek gdyż rozkładają się znacznie dłużej niż liście a otrzymany kompost nie będzie zadowalającej jakości.
- Rozdrobnienie liście ( np. przy użyciu kosiarki ) przed włożeniem ich do kompostownika dodatkowo przyspieszy procesy kompostowania.
- Liście orzecha włoskiego nie są mile widziane w kompoście z innymi liśćmi. Zawierają one w sobie juglon, substancje która wpływa niekorzystnie w na rozwój niektórych gatunków roślin.
Kompostownik i ułożenie liści
Na dnie kompostownika warto ułożyć cienką warstwę od 5 do 8 cm połamanych patyków na które będziemy dopiero wsypywać liście. Patyki ułożone w ten sposób pozwolą na:
- dostarczenie powietrza do dolnej partii liści,
- odsączenie nadmiernej ilości wody, która może się pojawić w momencie zwilżania liści.
Liście układamy warstwami o grubości ok. 20-25 cm, następnie wskazane jest przesypanie ich warstwową ok 4-5 cm starego kompostu lub ziemią próchniczą o kwaśnym odczynie. W ten sposób układamy kolejne warstwy zapełniając cały kompostownik. Liście powinny być mokre (ale nie pływać w wodzie).W tym celu po ułożeniu każdej warstwy liści można je podlać wodą.
Na górze warto rozsypać popiół z drewna lub węgla drzewnego który będzie naturalnym inicjatorem kompostowania.
Termo kompostownik posiada pokrywę zamykającą, dzięki której woda z niego nie odparuje szybko.
Jak przebiega proces termo kompostowania ?
Kompostowanie jest to proces kontrolowany, dokonywany przez mikroorganizmy żywe, które podobnie jak ludzie potrzebują do życia wody i tlenu. Są to głównie bakterie tlenowe i grzyby poddają odpady następującym procesom:
- Procesowi rozkładu m.in. na tlenek węgla, wodę i azotany. W wyniku takiego procesu powstaje ciepło podnoszące temperaturę całej kompostowanej masy. Podniesiona temperatura dobrze wpływa na szybszy rozwój najbardziej aktywnych bakterii w procesie kompostowania. Ponadto zabija znaczną cześć różnego rodzaju zarazków i nasion które znajdują się w kompoście. W tradycyjnym kompostowaniu nasiona różnych roślin stanowią poważny problem, gdyż po zastosowaniu takiego kompostu często kiełkują i stanowią nieporządane chwasty.
- Procesowi syntez związków próchniczych w wyniku czego powstają lekki, próchniczy kompost.
Dodatkowe przyspieszacze kompostowania
Termo kompostowania jest jak poruszanie się samochodem wyścigowym w stosunku do tradycyjnych metod kompostowania wspomnianych na początku. Można jednak jeszcze bardziej podkręcić ten proces stosując dodatkowe przyspieszacze kompostowania dające efekt turbo samochodu wyścigowego. Są to wspomagające bioaktywatory i preparaty do kompostowania zawierające bakterie i enzymy rozkładające związki organiczne powszechnie dostępne w centrach ogrodniczych.
Zastosowanie kompostu z liści – ziemia liściowa
Kompost uzyskany z liści jest bogaty w związki węgla, lecz ubogi w składniki pokarmowe takie jak azot, fosfor czy potas. Nie nadaje się więc do tego aby uprawiać w niej bezpośrednio warzywa czy inne rośliny ogrodowe.
Ziemia liściowa ma lekką próchniczą strukturę i świetnie nadaje się jako dodatek do podłoża w którym uprawiamy rośliny. Dzięki swojej konsystencji rozluźnia i polepsza napowietrzenie podłoża uprawnego oraz ciężkiego i gliniastego. W przypadku gleb piaszczystych, lekkich ziemia liściowa poprawia ich zwięzłość oraz utrzymanie wilgotności.